torstai 7. kesäkuuta 2012

Toukokuun luetut ja riskihaasteet torstaina

Oi, ihana toukokuu! Sitä se taas kerran oli. Toukokuu, loppukevät, taitaa olla suosikkini kaikkien ihanien kuukausien ja vuodenaikojen joukossa. En ole pysyä nahoissani kaikessa siinä valossa ja niissä tuoksuissa. Samaa tuoksua ja tunnelmaa on toki yhä, mutta nyt kesäkuun puolella jo odottaa, että olisi kesä ja helle, kun taas toukokuussa jokainen lämmin päivä ja auringon pilkahdus tuntuu vielä taivaan lahjalta.


Toukokuussa luin hieman tavallista enemmän, sillä pidin vuorokauden mittaisen lukumaratonin. Alla luetut teokset sivumäärineen:

  • Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti (175)
  • Jennifer Egan: Aika suuri hämäys (410)
  • Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia (599)
  • Gabriel García Márquez: Muistojeni ilottomat huorat (100)
  • Anna-Leena Härkönen: Kauhun tasapaino ja muita kirjoituksia (141)
  • Helmi Kekkonen: Valinta (160)
  • Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räpääjä ja kauhea makkara (96)
  • Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja Nuudelipää (96)
  • Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina (152)
  • Véronique Olmi: Beside the Sea (111)
  • Ann Patchett: State of Wonder (368)
  • Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja (133)
  • J. Courtney Sullivan: Maine (528)
  • Henrik Tikkanen: Yrjönkatu (138)
  • S.J. Watson: Kun suljen silmäni (385)

Minulla on ollut tapana laskea lastenkirjoista mukaan romaanit, mutta ei kuvakirjoja. Toukokuussa en blogannut lastenromaaneista, mutta "blogin ulkopuolella" Stella innostui Risto Räppääjistä, joita luimme toukokuun aikana yhdessä kaksi. Nämä mukaan lukien luin toukokuussa yhteensä 15 teosta ja 3592 sivua. Tämän lisäksi minulla on kesken monia teoksia, joita luin toukokuun aikana yhteensä varmasti usean sadan sivun verran. Toisin sanoen: tuli luettua.

Luin paljon hyviä kirjoja, mutta kuukauden kirkkaimmaksi tähdeksi taidan nostaa Jennifer Eganin Aika suuren hämäyksen. Sen jälkeen suurimman vaikutuksen tekivät Eugenidesin ja Olmin romaanit, ja lisäksi vielä Anderssonin, Kekkosen, Oatesin, Patchettin, Sullivanin ja Tikkasen kirjat olivat todella hyviä. Lopuistakin pidin.


Kiitos kyseisen maratonin ja toukokuun kiireiden minulla on nyt rästissä paljon blogattavaa, mutta mihinkäs tässä kiire, valmiissa maailmassa. (Olipa suloista sanoa tuo, sillä olen aivan erityisen ihastunut ihmistyyppiin, joka sanoo noin.)

Ja ettei lukeminen vain loppuisi kesken, olen ollut innoissani haasteista ottaa riskejä ja rakastua kirjoihin. Tämä Marjiksen lanseeraama mainio haaste antaa bloggaajille mahdollisuuden valita kollegoilleen kirjan luettavaksi, ja haastettu saa laittaa vahingon paitsi takaisin myös kiertämään. Alla vielä haasteen tarkemmat säännöt:

Mitä teet, jos sinut haastetaan Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteeseen?

1. Joudut lukemaan haastajasi sinulle määräämän kirjan. Jos olet jo lukenut sen, voit pyytää haastajalta uuden kirjan.


2. Vastavuoroisesti sinä saat määrätä haastajallesi yhden kirjan luettavaksi.


3. Samalla voit siirtää haasteen eteenpäin ja määrätä vähintään yhdelle kanssabloggarillesi kirjan luettavaksi. Hän puolestaan saa tämän jälkeen määrätä sinulle takaisin yhden luettavan kirjan. Jos olet todellinen riskinottaja, haasta niin moni kuin uskallat! Muista, että joudut myös lukemaan kirjat, jotka he määräävät sinulle.

Kun lähetät haasteen eteenpäin, kopioi mukaan myös säännöt ja haasteen kuva. Haasteesta saa myös kieltäytyä, jos on jo esimerkiksi ehtinyt tai ei vain halua osallistua. Silloin haastaja voi siirtää haasteen jollekulle toiselle.



Olen ehtinyt lukea blogeja viime aikoina huonosti, mutta jos olen pysynyt kärryillä, minut on haastanut tähän mukaan kolme kanssabloggaajaa: Liisa, joka määräsi luettavaksi Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan -venäläisklassikon; anni.M, joka haluaa minun lukevan loppuun saksalaisen Daniel Kehlmannin episodiromaanin Maine; sekä Hanna, joka haastoi minut lukemaan niin ikään venäläisteoksen, Sergei Dovlatovin juuri suomennetun Meikäläiset, joka oli jo mm. lukumaratonlistallani, muttei päässyt vielä silloin luettavaksi asti.


Kiitän näistä hyvistä valinnoista ja vastahaastan seuraavasti antaen jokaiselle kaksi vaihtoehtoa, joista voi valita mieleisemmän tai helpommin saatavan (tai sen, jota ei ole vielä lukenut):


Liisa saa lukea melko samanlaisella kirjamaulla varustettuna suursuosikeistani joko Melissa Bankin Nyt nappaa! -teoksen tai Aila Meriluodon Vaarallista kokea -päiväkirjamuistelman.


Anni.M:n kanssa luemme molemmat paljon amerikkalaista kirjallisuutta, joten hänen osakseen lankeaa lempikirjoistani joko Richard Yatesin klassikko Revolutionary Road tai modernimpi teos, Adam Langerin California Avenue.


Hanna on novellien ystävä, joten toivoisin hänen lukevan kirjallisen jumalattaren Eeva Tikan vanhimman novellikokoelman Alumiinikihlat (siitä on hyvä aloittaa!). Hanna haluaa lukea myös mahdollisimman monipuolisesti, joten vaihtoehtoisesti hän voi tämän haasteen nojalla tutustua "southern fictioniin" Rebecca Wellsin Jumalaisten jajasiskojen avustuksella.


Olen hullu, haastehullu ja yllytyshullu, joten haastan vielä tämän lisäksi kuusi (6) muuta bloggaajaa mukaan. Kaikkihan eivät välttämättä innostu mukaan ja toinen takaporttini on se, ettei haasteessa ole määritelty aikarajaa. Ajattelin asettaa sellaisen kuitenkin itselleni, mutta koska lähdin tähän mukaan näin laajamittaisesti, aion lukea saamani haastekirjat tämän vuoden aikana. Näillä ehdoilla haastan mukaan vielä seuraavat blogiystäväni:


Helmi K.:lla on sen verran tuore blogi, etten tiedä vielä tarkkaan hänen luettuja kirjojaan, mutta olisikohan jompikumpi näistä kirjoista/kirjailijoista vielä hänelle lukematon? Markku Pääskysen tyyli ehkä miellyttäisi Helmiä ja hän voisi lukea vaikkapa hienon Vihan päivän. Tai koska Helmi lukee mielellään muistelmia, hän voisi kokeilla minuun vaikutuksen tehnyttä Märta Tikkasen teosta Kaksi - kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta.


Katjan toivoisin lukevan norjalaisen Anne B. Ragden ihanan trilogian aloittavan romaanin Berliininpoppelit tai vaihtoehtoisesti ranskalaisen Tatiana de Rosnayn romaanin Viimeinen kesä, jonka voisi olla kevyehkö lukuromaani myös Katjan makuun.


Minnan en muista koskaan bloganneen sarjakuvista, joten toivoisin hänen lukevan Art Spiegelmanin Mausin. Tai jos Minna ei ole lukenut vielä suloista ja kulturellia "tyttökirjaa", Katarina Eskolan ja Satu Koskimiehen päiväkirjoihin perustuvaa 50-luvun tytöt -teosta, uskoisin sen olevan myös hänelle mieluisa.


Pekka on blogihorroksessa, mutta saisinkohan heräteltyä häntä patistamalla lukemaan viimein Monika Fagerholmin Ihanat naiset rannalla, tai jos se tuntuu liian paksulta ja/tai valoisalta, vaihtoehtoisesti niin ikään rannalle, mutta synkempiin ja niukempiin tunnelmiin sijoittuvan Véronique Olmin ranskalaisromaanin Beside the Sea?


Sara jakaa intohimoni kaikkea brittiläistä kohtaan ja toivoisin hänen lukevan jommankumman näistä minuun brittiläisellä tavalla vaikuttaneista romaaneista: Helen Simonsonin Major Pettigrew's Last Stand tai Melanie Benjaminin Alice I Have Been. Saralle annan vielä kolmannen vaihtoehdon siksi, etten ole varma, saako näitä teoksia kirjastosta, enkä halua pakottaa ketään ostamaan kirjoja haasteen vuoksi: olen varma, että Katriina Ranteen esikoisromaani, Minä, sisareni, olisi myös Saran mieleen ja toivoisin sille blogisavujakin, joten kolmantena ehdotan luettavaksi sitä.


Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tulee Susa, jonka haastan toisena elokuvien rakastajana lukemaan Katja Kallion ihanan Elokuvamuistin tai vaihtoehtoisesti Elizabeth Gilbertin valoisan Eat, Pray, Love -teoksen (suosittelen englanniksi, mutta voi toki lukea suomeksikin), koska Susassa on sellaista avoimuutta, jota tämä kirja vaatii tullakseen ymmärretyksi.


Jos joku teistä on lukenut jo molemmat ehdotetut teokset, mutta haluaa silti ottaa haasteen vastaan, keksin helposti ja mielelläni lisääkin kirjoja. :)


Tämä hieman laajeni, sillä aluksi aion vain vastata minut haastaneille ja valita sen lisäksi yhden muun bloggaajan, ja alunperin olin ajatellut haastaa kaikki lukemaan Eeva Tikkaa. Edelleen olen sitä mieltä, että ihan kaikkien pitäisi Tikkaa lukea, mutten lopulta malttanut olla miettimättä pitkää listaa muitakin suosikkikirjojani. Oli hirveän hauskaa pohtia, mitkä omista lempiteoksista voisivat miellyttää myös toisia, joitakin teistä lempibloggaajistani.


Mutta tässä meni niin kauan, että nyt on aika mennä nukkumaan ja toivottaa kaikille oikein valoisaa alkanutta kesäkuuta!

25 kommenttia:

  1. Jee, en ole vielä ehtinyt käydä yhdessäkään blogissa huikkaamassa että minutkin saa haastaa, ja nyt olen ihan innoissani että haastoit minut!! <3 Kiitos Karoliina!! :)

    Kävin heti googlettamassa antamasi vaihtoehdot, ja sekä Simonsonin että Benjaminin kirjat vaikuttavat erittäin hyviltä! Major Pettigrew's Last Stand löytyi vielä täkäläisestä kirjastostakin, tein heti varauksen. Minä, sisareni löytyy muuten omastakin hyllystäni, voisin yllytyshulluna ottaa haasteen vastaan ihan kahden kirjan osalta ja lukea haastamanasi kummatkin! :)

    En varmaankaan ehdi kirjoittaa omaa haastepostaustani ihan lähipäivinä, joten heitän pallon sinulle takaisin jo tässä kommenttiboksissa! Olet maininnut vierastavasi joitakin kotimaisia mieskirjailijoita. Haastankin sinut lukemaan joko Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien, Tuomas Kyrön Kerjäläisen ja jäniksen, tai Miika Nousiaisen Metsäjätin. Ota riski, saatat vaikka rakastua. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kivaa kun olet innoissasi, Sara! Ja tietenkin huippua, jos luet kaksikin haastekirjaa. <3

      Mutta apua, kääk, nyt on kai sitten pakko lukea ns. hauskoja kotimaisia miehiä... Hmm, pitääpä miettiä, minkä noista valitsen. :) Kiitos, palaan asiaan!

      Poista
  2. Meillä on nyt sitten Hannalta sama kirja, sillä ehdin jo ottaa hänen haasteensa vastaan ja laittaa eteenpäin. Mutta ei haittaa, sillä on todella mielenkiintoista kuulla mielipiteesi kirjasta.

    Ja tuo Saran sinulle heittämä pallo on erinomaisen hyvä haaste :)
    Noista suosittelen ehdottomasti Metsäjättiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, minun pitikin tuohon vielä eritellä, että Hannahan säikähti sitä, kun minut oli jo toisaalla haastettu ja siirsi haasteen sinulle, mutta minä päätin itsepäisenä ihmisenä silti ottaa myös Hannan haasteen vastaan. Eikä varmasti haittaa, että luemme saman kirjan - tai Hannaa, että joutuu lukemaan kaksi haastekirjaa. :) Tai jos haittaa, haastettahan ei ole pakko ottaa vastaan.

      Uskon, että Meikäläiset ansaitsee blogisavuja, joten minustakin on kiva, että sinäkin luet sen. :) Saran palloista Nousiainen kiinnostaa ehkä lähtökohtaisesti eniten, mutta toisaalta Hotakainen on ollut minulle kauan sellainen projekti, että olen luvannut antaa myös Kuusi kovaa kotimaista -haasteessa itselleni hänen lukemisestaan bonuspisteen. :D Katsotaan!

      Poista
  3. hehee, sä oot oikeesti melkoinen yllytyshullu. nyt tuli mieleen et ois itsekin pitänyt haastaa useampi, kun tämä on niin kiva haaste! Hieno kuukausi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja siis kyllä, minult alöytyy toi California Avenue hyllystä ja nyt tuli hyvä syy lukea se! vihdoinkin.

      Poista
    2. Anni.M, olen kyllä hullu - toivottavasti saan myös oikeasti luettua kaikki kerjäämäni haastekirjat tämän vuoden aikana!

      Kiva kuulla, että luet California Avenuen. Se on aikamoinen järkäle, mutta uskoisin, että pidät siitä.

      Poista
  4. Oi, kivaa!
    Mutta. Olen lukenut nuo molemmat. Vihan päivä on yksi parhaista viime vuosina lukemistani ja Kaksi on pakahduttavan ihana, luin sen aikoinaan heti Henrikin tiekirjojen jälkeen ja syntyi aika hieno vuoropuhelu.
    Että osallistus siis jos keksit lisää kirjoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi, minä vähän pelkäsinkin tätä ja nyt mulla on itse asiassa sellainen olo, että ollaan juteltukin kummastakin kirjasta blogissasi..

      Mutta tietenkin keksin lisää kirjoja. :) Annan nyt saman tien useamman vaihtoehdon, mutta ihan ensimmäisenä palaan Eeva Tikkaan. Jos et ole lukenut häntä, ehdotan että tutustut. Monissa Tikan kirjoissa dialogi on murteellista, enkä tiedä, miten itämurteet sinulle uppoavat, mutta esimerkiksi hieno Pojan paluu on muistaakseni hyvin yleiskielinen ja voisi muutenkin olla juuri sopiva kirja sinulle.

      Tai sitten voisin suositella samaa pienoisromaania kuin Pekalle, eli Véronique Olmin Beside the Sea -teosta. Hieno, mutta ahdistava kirja.

      Ja jos et ole lukenut vielä Aila Meriluodon muistelmateoksia, suosittelen samaa kuin Liisalle, eli päiväkirjateosta Vaarallista kokea, joka järisytti minun maailmaani. Tosin olin silloin alle 20-vuotias, joten annan tämän voimakkaan lausunnon pienellä varauksella.

      Jos kaikki nämäkin ovat tuttuja tai et saa kirjoja helposti itsellesi tms., ilmoittele taas, niin täältä kyllä pesee lisää. :)

      Poista
    2. En ole lukenut yhtään Eeva Tikkaa. En tiedä miksi. Siksi taidan tarttua tuohon Pojan paluuseen.
      Vaarallista kokea on ihana. Ja tuo Beside the Sea kiinnostaa myös, mutta tällä hetkellä tekee mieli lukea suomeksi joten luen sen sitten myöhemmin.

      Poista
    3. Jee, olen innoissani, jos luet Tikkaa! Ja kiva kun sinäkin arvostat Vaarallista kokea -teosta - ja ehkä luet Olmin kirjan myöhemmin.

      Poista
    4. Hei! Nyt vasta muistin tämän haasteen ja kirjoitin omaankin blogiin sinulle vastauksen, eli valitsin sinulle luettavaksi joko Oatesin Blondin (jos muistan oikein että tästä oli puhetta) tai vaihtoehtoisesti Marjo Niemen pienoisromaanin Miten niin valo. Hienoja naiskirjailijoita, joista uskoisin sinun pitävän, tai sitten et :) kiinnostavaa molemmin päin!

      Poista
    5. Kivaa, kiitos Helmi! Olen lukenut tuon Marjo Niemen romaanin aikanaan tuoreeltaan ja pidin siitä kyllä, joten olisi ollut hyvä valinta. :) Mutta nyt siis luettavaksi valikoituu Blondi, joka on varmasti nappivalinta sekin. Olen halunnut lukea sen kauan!

      Poista
  5. Hei, juhuu! Jee, toivoinkin saavani lisää haasteita! 50-luvun tytöt olen tietty lukenut ja Maus on tuttu vaan ei luettu, eli mieluusti nappaan sen, kiitos! (Oon mää muuten Näkymättömät kädet ja Saniaislehdon salaisuudet tuonut blogiin - siis sarjakuvia!)

    Ja sinulle, koska olet niin ihana, annan kanadalaista nykykirjallusuutta Saint Shieldsin jalanjäljissä, eli lue Annmarie MacDonaldin Linnuntietä. Tai jos se on tuttu, keksin uuden. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, Minna, kiva että tämä oli sullekin iloinen asia. :) Paitsi että jään taas kiinni hajamielisyydestäni, kun en muistanut, että olet sinäkin sentään sarjakuvia lukenut ja niistä blogannutkin... No, lisään panoksia haasteeseen ja ehdotan, että luet Mausin englanniksi. :) Olet usein sanonut, että ihailet meitä, jotka luemme muilla kielillä ja ettet itse pystyisi, mutta väitän, että tämän ainakin pystyisit ja silloin tämä on oikea haaste. Ota riski! (Ja jos et saa Mausia kirjastosta enkuksi, voin lähettää sen sinulle lainaan.)

      Ja nyt ihan jännittää, kun tuli eka haastekirja, jota en tunne ollenkaan. Jee, kiitos! Lähden heti googlaamaan.

      Poista
  6. Kiitos haasteesta! Olmin kirja voisi sopia olmimaiseen oloon, harmi ettei sitä ole kirjastossa. Fagerholmia en uskalla luvata lähiaikoina lukevani, mutta jos joskus saan luettua, heitän sitten vastahaasteen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, Pekka, ei tämä sitten ihan hirveän hyvin onnistunutkaan. :) Mutta jos haluat oikeasti lukea Olmin, voin kyllä lähettää sen sinulle lainaan.

      Poista
  7. Kivaa, tämä oikeasti piristi alamaissa olevaa mieltäni :)

    Bankin kirja onkin itse asiassa tällä hetkellä lainassa kirjastosta, eli sen luen joka tapuksessa lähiaikoina. Mutta, jotta haasteessa olisi riittävästi haastetta, lupaan täten lukea myös tuon Meriluodon, koska se vaikuttaa erittäin kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, toivottavasti olosi on jo parempi. Minä olen kyllä iloinen, kun aiot lukea sekä Bankin että Meriluodon. Hienoa!

      Poista
  8. Kiitos, ihana! Otan haasteen totta kai vastaan. Berliininpoppelit kiinnostaa minua enemmän ja aion lukea sen joka tapauksessa. Sen vuoksi taidan tarttua de Rosnayn kirjaan, koska vaikka toivon sen olevan hyvä, pelkään etten muuten tulisi sitä lukeneeksi. Luen siis sen!

    Meinasin vastahaastaa sinut ensin John Irvingin Oman elämänsä sankarilla, mutta muistelen että sinulla on Irvingiä TBR-listallasi. Siksi haastan sinut lukemaan Katja Kaukosen Odelman. (mutta jos Oman elämänsä sankari kiinnostaa kuitenkin enemmän, niin lue se!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, toinen ihanainen. <3 Ja jes, kun sinäkin aiot lukea kaksikin ehdottamistani kirjoista. Toivottavasti oikein odotuksin (siis esim. de Rosnaysta hain sellaista sinulle sopivaa kevyempää kirjaa). :)

      Hmm, Oman elämänsä sankari kiinnostaa kyllä Odelmaa enemmän ja saisin samalla vihdoin luettua Irvingiä, joten taidan valita sen - joskin sillä varauksella, että saatan vielä muuttaa mieltäni. Odelma kun olisi toisaalta houkuttelevan lyhyt kirja. :)

      Poista
  9. Kiitos, haaste napattu vastaan! Eat, pray, loven olen katsonut tosiaan leffana (tykkäsin kovasti), joten mielelläni luen Kallion Elokuvamuistin! Palaan pian kertomaan sitten sinun haastekirjasi ;)

    VastaaPoista
  10. No niin, nyt mie tulen sut haastamaan takaisin ;) Ja kirja on Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, tämä oli oikein hyvä valinta, Susa, kiitos. :) On kyllä aikakin lukea tuo kirja loppuun, joten perästä kuuluu myöhemmin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...